Våran bedömning

För elektriska bastuaggregat så måste du veta att aggregatet verkligen utvecklar den effekt de anger, titta i CE deklarationen som ska vara utfört av tredje part. Titta på materialen, speciellt om aggregaten står i utrymmen som kan vara fuktiga på vintern.
Är aggregatsinredning utfört i förzinkad plåt kan rost uppstå där stenar ligger mot plåten, galvaniserat är bättre, men vi rekommenderar rostfritt.


Utvändigt är mindre känsligt men bra skydd ger plåt som är förzinkad och lackerad, emaljerad, eller utfört i rostfritt.
Mycket svårt att bedöma de elektriska slingornas kvalité, titta på hur grova de är (tjockare är bättre), fråga om slingor är rostfria, fråga hur länge de håller före byte, eller googla.
Billiga aggregat håller kanske ett år om du är en flitig bastubadare, bättre aggregat håller livstid utan service.


Fråga om det går att byta slingor, vad en sats nya slingor kostar, och vet vem som kan byta dem när service behövs.
Också reläer kommer tröttna, det vill säga det som finns bakom knappar som styr värmen och drifttid för aggregatet, funkar oftast som en äggtimer. Fråga eller surfa på hur länge dessa reläer de håller och om det finns reservdelar.


Bra grejor håller långt över tio år, billiga mycket kortare. För vedeldade bastuaggregat från exempelvis Bastupunkten, titta vilken effekt aggregatet de ger enligt CE deklarationen, samtidigt ska du också titta på vilken verkningsgrad ett aggregat har, ju högre ju bättre.
Jämför vikten med andra aggregat, tyngre ju bättre.
Titta på system för utvinning av värme från rökgaser, hittar du ett aggregat där rökgaser går runt stenmagasin, kanske också med mittenkanaler före evakuering, så kan du räkna med att stenmagasin alltid svarar när du idkar badkastning.


Fråga andra hur länge de fått sina aggregat att hålla, detta ger en fingervisning, men kan också ge fel uppfattning. Står det till exempel ett vedeldat aggregat på ett betonggolv och med skorsten genom plåttak, ja då uppstår galvanisk ström. Det vill säga att aggregatet rostar och får en onödigt kort livslängd.
Kolla på finish, här ser du lätt en skillnad som oftast speglar och vad som finns bakom.

Föregående inlägg Profilkläder för företag – tröjor med eget tryck som marknadsföring
Nästa inlägg Laga utsökt viltkött hemma – Recept på älgfilé

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *