Bakgrundskontroll är viktigt i många sammanhang, både för arbetsgivare som vill anställa nya medarbetare och för personer som söker visst tillstånd eller vill visa upp sin meritlista. Men vad exakt innebär det och vilka typer av bakgrundskontroller finns det? I denna blogg kommer vi att ta en titt på allt du behöver veta om bakgrundskontroll.
Bakgrundskontroll är en process där en undersökning görs av en persons kriminalhistoria, arbets- eller utbildningsbakgrund och annan relevant information. Bakgrundskontroller kan vara obligatoriska eller frivilliga, beroende på typ av jobb eller syfte. En vanlig och obligatorisk bakgrundskontroll är en belastningsregisterkontroll som visar om personen har någon tidigare straffbar handling. Andra typer av kontroller kan inkludera referenskontroll, utbildningskontroll och polisregisterkontroll.
Ofta är det arbetsgivare som utför bakgrundskontroller för att säkerställa att personen som ska anställas är rätt person för jobbet och att det inte finns några röda flaggor som exempelvis problematisk arbetslivserfarenhet eller kriminalhistoria. Vid en sådan kontroll kan arbetsgivaren begära referenser från tidigare arbetsgivare, kolla upp att den sökande har de utbildningar som hen påstår sig ha, samt kolla upp om den sökande tidigare har begått något brott.
En potentiell arbetsgivare kan dock endast genomföra bakgrundskontroller som är relevanta för jobbet som söks. Det innebär att en arbetsgivare inte kan kontrollera sökandens hälsojournaler eller betala en tredje part att genomföra en personlighetsbedömning om inte det finns en tydlig koppling mellan den informationen och arbetet som ska utföras. Det innebär också att sökanden måste ge sitt samtycke för att bakgrundskontroller ska få genomföras och att denne har rätt att ta del av resultatet av kontrollen.
En bakgrundsanalys innebär en obligatorisk eller valfri undersökning som görs för att säkerställa en persons kriminalhistoria, arbets- eller utbildningsbakgrund och annan relevant information. Det vanligaste syftet med en bakgrundskontroll är att arbetsgivare använder den för att anställa nya medarbetare, men det finns också andra situationer där bakgrundskontroller används. Det är dock viktigt att notera att bakgrundskontroller inte är en garanti för att en person är lämplig eller oproblematisk, och att sökanden har rätt att ta del av resultatet av kontrollen samt att samtycka till kontrollen innan den genomförs. Nu du är på det klara med vad bakgrundskontroll innebär, är det viktigt att förstå att det är en process som måste användas på ett rättvist och ärligt sätt.